Du har besluttet dig for, at du skal have nye gardiner i boligen. Så langt, så godt. Men hvilke gardiner skal du så vælge? Der er mange forskellige modeller på markedet, og derfor ligger valget ikke altid lige til højrebenet. Derfor får du her tre gode råd, som klæder dig på til at træffe den rigtige beslutning.

1: Vælg gardin efter vinduets form

Når du skal have nye gardiner, skal du først og fremmest starte med at kigge på, hvilken form vinduet, som gardinerne skal sidde i, har. Hvis ikke gardinet passer 100 procent til vinduet, så får du ofte ikke dækket behovet for solafskærmning ordentligt, og det kan betyde, at gardiner ikke indfrier dine forventninger.

En klassisk fejl er desuden at montere gardinet uden på vindueskarmen, hvis du har vinduer med en særlig form. Det kommer til at gemme vinduet væk i stedet for at fremhæve den unikke form, og derfor kan det være en god løsning at vælge et skræddersyet gardin fra eksempelvis Gardinmageren.dk.

2: Gardinet skal matche lysindfaldet

Man kan hurtigt komme til at tænke, at der kun findes to former for stoffer, som bliver anvendt til gardiner – dem, der fjerner sollyset helt, og dem, der ikke gør. I virkeligheden forholder det sig dog markant anderledes, da der er masser af muligheder for at skærme for solen, samtidig med at du bevarer lysindfaldet.

De rigtige gardiner er altså ikke altid dem, der fjerner mest lys, men dem der bidrager til at skabe den helt rigtige stemning i rummet. Det kan desuden være en god idé at sætte dig ind i forskellen på funktionerne hos de forskellige gardintyper, før du vælger – eksempelvis plisségardiner, rullegardiner og lamelgardiner.

3: Betjening af gardiner

Hvis du vælger gardiner med manuel betjening, så skal du tage stilling til, hvilken type betjening du ønsker. Det kan eksempelvis være den klassiske kæde eller snor, som du skal trække i, men der findes også forskellige andre former for betjening – eksempelvis fjederbetjening og dét, der kaldes for cordless.

Cordless er en særlig type betjening, hvor gardinet bliver betjent med et greb i bundlisten, og dermed holder det sin position, uanset hvor det bliver placeret. Du kan også vælge elektriske gardiner, som giver dig mulighed for at betjene dem med en fjernbetjening eller en app.

Læs mere om gardiner her.